Shabby chic

Jedna od najpopularnijih hobby tehnika je shabby chic. Shabby znači istrošeno, pohabano. Ova tehnika se radi najčešće na drvenim predmetima, ali ovaj efekt je moguće postići i na slikarskom platnu, plastici i metalu i staklu. Odlično se kombinira sa ostalim tehnikama, ali posebno dobro sa efektima raspucavanja. Idealna je za restauriranje starog namještaja s reljefnim površinama.

Priprema predmeta za ovu tehniku je dosta zahtjevna ako se radi o starom predmetu koji na sebi već ima slojeve boje, laka, furnira, ultraplasta i sl. Stari predmeti su uglavnom napravljeni od punog drva, pa je najidealnije sve dobro odstraniti s površine da bismo dobili idealnu površinu za rad.

Ultraplast se dobro odljepljuje s površine pod utjecajem topline. Pri tome koristimo toplo glačalo i sušilo za kosu. Nakon toga površinu dobro prebrusimo grubim, pa finim brusnim papirom.

Furnir je proizvod od pravog drva i ako je čvrsto zalijepljen za premet nije ga potrebno potpuno odstraniti. Odstranjujemo dijelove koji su napuhnuti i popucali, a pukotine napunimo drvenim kitom. Kad se sve dobro osuši površinu dobro obradimo brušenjem.

Stara boja i lak se često jako dobro drže za površinu predmeta. Brušenjem odstranjujemo što veći sloj. Brušenje je najjednostavnije električnom brusilicom. Postoje i kemijske supstance za odstranjivanje starog laka i boje, ali su vrlo intezivnog i iritirajućeg mirisa, štetne po zdravlje, pa se preporučuje njihova upotreba isključivo uz zaštitnu opremu, u dobro prozračenom prostoru u kojem se nesmije boraviti duže vrijeme. Brušenje je mnogo prihvatljivije od ove metode.

Za shabby biramo dvije kontrastne akrilne boje. Prva je boja podloge koja će se nazirati kroz drugu - gornju boju,onu koja će prevladavati na predmetu.

Za kvalitetniji efekt cijeli predmet najprije obojamo bijelom bojom, nakon sušenja dobro pobrusimo finim brusnim papirom. Ovaj korak se može i preskočiti, ali treba imati na umu da boja podloge i ona prva boja koju ćemo nanijeti ponekad može stvoriti nekakvu nijansu koju nismo predvidjeli.

Donju boju nanesemo na cijeli predmet pazeći da su nam svi rubovi, bridovi, kutovi i reljefne površine dobro pokrivene bojom pa ostavimo da se dobro osuši. Ovaj sloj boje ne mora biti idealnog izgleda, ali mora dobro pokriti cijelu površinu.

Kvalitetnom voštanom ili parafinskom svijećom koja se ne mrvi istrljamo rubove, kutove, gravure i sl, a na ravnim površinama u jednom smjeru iscrtavamo crte voskom kao da pišemo olovkom. Smjer iscrtavanja mora biti u skladu s prirodnim smjerom "vene" drva. Ako nam svijeća ostavi krupnije komadiće voska, "pometemo" ih mekanim kistom.

 Vosak će stvoriti barijeru između 2 sloja kontrastnih boja i na mjestima gdje smo stavili vosak pojavit će se u konačnici ona boja koju smo stavili kao podlogu. U ljetnim danima i pretoplim prostorima vosak će se topiti, pa svijeće za rad držimo u hladnjaku. Često se za ubrzavanje procesa rada pri sušenju premaza koristimo sušilom za kosu. Rezulatati su uvijek bolji ako ostavimo da se premazi suše na zraku, a naročito kod ove tehnike. Ovdje sušilo ne koristimo nikad jer će se topiti vosak, stvorit će mjehuriće i pokvariti čitav rad. Dakle, drugu, površinsku boju nakon voskanja, nikako ne smijemo sušiti pod utjecajem topline.  

Gornju boju najčešće nanosimo tapkanjem spužvicom da bi se izbjeglo razvlačenje voska. Ako želimo rustikalniji izgled, bojamo kistom i namjerno ostavljamo tragove kista. Shabby efekt ne treba biti preuredan.

Kad su se svi slojevi dobro osušili pristupamo najinteresantnijem dijelu ove tehnike: brušenju. Kombiniramo grubi i fini brusni papir, ovisno o efektu kojeg želimo. Brušenje počinjemo s manje vidljive strane predmeta kako bismo točno vidjeli efekte brušenja. Uvijek započinjemo laganim pritiskom i prema potrebi i željenom efektu brusimo čvršće. 

Na svim mjestima gdje smo nanijeli vosak boja će se oljuštiti. Pri brušenju naročito pazimo da izbrusimo sve rubove kako bi predmet dobio izlizani izgled. Ipak treba paziti da se ne prebrusimo predebeli sloj da ne odignemo boju koju smo stavili kao podlogu. Za kraj cijeli predmet lagano prebrusimo finim papirom. Jedna od malih tajni je da finu prašinu koju smo dobili prosijemo i spremimo u neku posudicu, možda nam zatreba malo kasnije.

Ako želimo uz ovu tehniku kombinirati Crackle s efektom popucale boje, ovaj Medij premazujemo na ravne površine umjesto „pisanja“ voštanicom između donje i gornje nijanse. Ove dijelove ne brusimo, već samo lagano na kraju možemo preći finim brusnim papirom.

Uz shabby tehniku se često kombinira decoupage i patiniranje.

Predmet očistimo od prašine koja je nastala brušenjem malo navlaženom krpicom, dobro osušimo i prelakiramo ga sa 2 -3 sloja laka. Za shabby je najbolje koristiti mat lak kako bi dojam istrošenosti predmeta bio potpun.  

IZ PRIRUČNIKA ZA HOBISTE 

AUTOR:  SANDRA KOKAN

 

***

Decoupage

Decoupageom nazivamo tehniku izrezivanja ili čupkanja motiva i uzoraka sa salveta, rižinog papira ili klasičnog papira te ljepljenje na različite podloge. Često se još naziva i salvetna tehnika. 

Sam naziv ove tehnike dolazi iz francuskog jezika što znači izrezivanje iz nečeg: (de coupe - rezanje), dok tehnika koju poznajemo kao kolaž (fr. coller - lijepiti) znači lijepljenje na podlogu. Možemo zaključiti da su ove dvije tehnike vrlo slične, gotovo iste.  

Kolaž kao tehnika likovnog stvaranja javlja se u modernoj umjetnosti i u različitim likovnim pravcima. Pri tome su korišteni komadići tkanine, papira, drveta, pijeska, suhog cvijeća... 

Tehnika pod nazivom "decoupage" je nastala u suvremeno doba, osmišljena od strane hobista koji su u samim začecima koristili isključivo motive tiskane na papirnatim salvetama. 

Razvijanjem i napredovanjem ove tehnike razvile su se i nove vrste papira koje se koriste u ovoj tehnici.  Upravo zbog toga decoupage se jako približio kolažu.

Danas za decoupage možemo koristiti motive sa salveta, papirnatih maramica, rižinog papira, klasičnog papira za decoupage i ostalih papira namijenjenih u ovu svrhu, te svih tiskanih i printanih uzoraka.

 Bit decoupagea je da gotovi uradak nema izgled naljepnice, da se motiv stopi s podlogom, a to je najlakše postići ako koristimo motive tiskane na salvetama.

***

Scrapbooking

Scrapbook je vrsta albuma sa fotografijama, ali on je mnogo više od toga, Umesto klasičnih providnih stranica u koje uređate fotografije, scrapbook  sadrži šarene, obično kartonske stranice na koje su osim fotografija izlepljeni 3D stikeri, mašnice, cvetovi i drugi ukrasi od tkanine ili papira. Fotografije su smeštene između pravih malih umetničkih dela koja su često ručno oslikana i nose neku simboličnu poruku, Ovaj hobi je postao deo tradicije u Americi, a ovi albumi gotovo da nose porodičnu istoriju unutar svojih korica. Često se poklanjaju bebama na rođenju.

 

***

One Stroke painting

One Stroke painting jedna je od tehnika dekorativnog slikanja, za koju nije potreban nikakav talent, slikarsko predznanje ili iskustvo. U doslovnom prijevodu to je " tehnika slikanja iz samo jednog poteza", koja već godinama ima svoje obožavatelje i poklonike diljem svijeta.

Osmislila ju je  amerikanka Donna Dewberry, a popularnost je zaslužila prekrasnim i bogatim motivima, inovativnom jednostavnošću i lakoćom savlađivanja. Svatko može naučiti slikati upravo ovom tehnikom. One Stroke Painting zaštićen brand, te je podučavati je mogu isključivo certificirani instruktori.

one stroke tehnika 2 one stroke tehnika 3

Dekorativno slikarstvo uopće, pa tako i One Stroke Painting, jedan je od oblika kreativnog izražavanja prisutan u tradicijama mnogih naroda i folkloru, a odnosi se na oslikavanje uporabnih predmeta iz svakodnevnog života.  Motivi koji su se koristili bili su uglavnom cvjetni, ali danas su suvremeni materijali na bazi vode (akrilne boje) učinili  tehniku dostupnijom i lakše primjenjivom, te se tako odabir  tema za oslikavanje proširio i na pejzaže, životinje, mrtvu prirodu...ovom se tehnikom može naslikati baš sve! Radi se na svim podlogama - drvu, metalu, terracoti, zidovima,staklu, keramici... Upravo One Stroke svojim didaktičkim pristupom još više olakšava učenje poteza, te je nakon svega nekoliko sati učenja kombiniranjem tih poteza i sa svega nekoliko boja moguće naslikati pravu pravcatu sliku u manje od sat vremena!

 

***

 

Pasta Crackle i Crackle lakovi se koriste kako bi predmeti i nameštaj koji želite da dekorišete dobili ispucali starinski izgled. Upotrebljavaju se u kombinaciji sa nekom drugom dekorativnom tehnikom; najčešće je to  decoupage.

***

Stencil (šabloni) se upotreblavaju kako bi se odredjene površine oslikale sa preciznošću. To su obično cvetni motivi, loze, slova i drugi sitini detalji koje bi slobodnom rukom bilo previse komplikovano iscrtavati ili oslikavati.  Šabloni lepo upotpunjuju ostale tehnike, a mogu se koristiti i samostalno.

***

3D Decoupage (Volumix) se koristi ukoliko želite da postigne trodimenzionalni efekat, odnosno ispupčen oblik odredjenih delova  predmeta dekorisanih decoupage tehnikom.

 

3d balerina

***

 

Country painting je tehnika šematskog oslikavanja i senčenja. Vizuelno je slična patchworku, ali na tvrdoj podlozi.

country painting

***

 

Tex Art je proizvod za učvršćavanje tkanine, papira i ostalih mekih materijala. Najčešće se koristi za Vintage razglednice, ali je odličan i kod ukrašavanja drugih predmeta.

***

Colour Ink su boje za staklo na bazi alkohola koje ne moraju dodatno da se termički obradjuju.

***

Metalik efekat dobija se upotrebom paste Effetto Metallo. Može se koristiti na bilo kojoj podlozi i kombinovati sa 3D bojama, 3D i običnim šablonima, mesečevim sjajem i drugim efektima.

***

Sospeso Transparente je nova 3D tehnika sa italijanskih sajmova dekorative koja će vas oduševiti. Posebnim alatom oblikuju se oslikane folije ili motivi sa salvete i tekstila i dobijaju se trodimenzionalni motivi. Moze se primeniti na svakoj povrsini i u kombinaciji sa drugim tehnikama..

***

Terakota efekat, kako samo ime kaže, služi za dobijanje tarakota izgleda na raznim vrstama podloge i postiže se Terracota pastom.

***

Pozlaćivanje folijama zlatnim, srebrnim, bronzanim i drugim se radi sa specijalnim lepkom Colla Per Doratura kako bi se dobio efekat prave pozlate.

***

Fresko efekat je tehnika koja imitira zidno i fresko slikarstvo. Radi se sa tri različite vrste reljefnih pasta i može se kombinovati sa 3D šablonima i pitorikom (tehnika senčenja i oslikavanja dekupaž papira).